Perkara : Perjumpaan 5
Tarikh : 19 Jun 2013
Masa : 1.20 – 2.40 petang
Kehadiran :
14 / 26
Tema : Master Chef Atlet – Aneka Sandwich
Objektif :
1. Menyemai nilai integriti pelajar terutama jenis menu makanan Malaysia
2. Melatih
pelajar bekerjasama dalam kumpulan
3. Menambah ilmu pengetahuan pelajar.
Aktiviti :
1.
Pelajar dibentuk kepada tiga orang dalam satu
kumpulan dan berada di dalam bilik
masakan.
2.
Guru telah menyediakan dua jenis roti dan beberapa jenis sayuran
seperti daun salad, timun, lobak, tomato dan cili merah. Bahan-bahan untuk sambal sandwich seperti sardine, tuna
sardine, mayonis, kari daging, sambal ikan bilian dan telur rebus
3.
Guru memberi
penerangan mengenai aktiviti tersebut
di mana setiap kumpulan dikehendaki mencipta sekurang-kurangnya 1 jenis
sandwich.
4.
Setiap kumpulan telah diberi beberapa perkakasan
dapur seperti pisau, bekas pemotong, pinggan besar, besen, sudu, garfu dan
sebagainya. Mereka diberi masa selama 1 jam untuk mencipta aneka sandwich.
5.
Pelajar berasa gembira, seronok dan tercabar
dengan aktiviti ini. Pelajar dapat menyediakan pelbagai jenis sandwich mengikut
masa yang ditetapkan. Di akhir aktiviti guru penasihat diberi peluang
merasa aneka sandwich yang telah dibuat
oleh pelajar. Mereka mencadangkan aktiviti ini dapat dijalankan sekali lagi.
Disediakan oleh:
Pn. Samsiah Bt Pilus
No comments:
Post a Comment